Lukt het maar niet om de perfecte kandidaat te vinden voor jouw vacature? Het aantal openstaande vacatures in Nederland blijft maar stijgen en de mobiliteit op de arbeidsmarkt is mede door Corona enorm laag. Maar hoe zorg je er nou eigenlijk voor dat een kandidaat voor jouw vacature gaat en niet voor die van de concurrent? Effectief werven begint met een goede vacaturetekst. Hieronder lees je hoe je een goede vacaturetekst schrijft in 8 stappen zodat je de juiste doelgroep aanspreekt.
Stap 1: De kracht van een goede intake
Tijdens een vacature intake kom je al een hoop te weten over de functie van de gezochte kandidaat. Dit is altijd de start van het schrijven van een goede vacaturetekst. Zorg er dus altijd voor dat je genoeg informatie hebt voordat je begint met het schrijven van de vacature. Hoe je een goede intake houdt? Luister vooral podcast nummer 1, de vacature intake.
Stap 2: Kies een goede functietitel
De functietitel moet goed, pakkend en duidelijk zijn. Wat is de functienaam waar jouw kandidaat op zoekt, verplaats je hierbij in de kandidaat. “Eindbaas” klinkt heel gaaf, maar zoekt natuurlijk niemand op. Twijfel je over de functietitel? In Google Trends kun je bekijken op welke functietitel het meest gezocht wordt.
Stap 3: Zorg voor een pakkende openingszin en een wervende intro
Binnen een aantal seconden weet een lezer of de vacature hem/haar aanspreekt. Zorg er daarom altijd voor dat je een pakkende intro of oneliner hebt. Beantwoord de vraag die een lezer in zijn/haar gedachten heeft. Wat maakt deze functie leuker en beter dan de soortgelijke functie bij de concurrent?
Niet: Wij zijn op zoek naar een enthousiaste zorgmedewerker.
Wel: Zit verzorgen in jouw bloed? En wil je zorgen voor meer gezelligheid en rust voor bewoners? Lees verder, dit is de vacature die jij zoekt!
Stap 4: De inhoud van de functie
Je hebt de aandacht van een kandidaat te pakken! Nu is het tijd om iemand ervan te overtuigen hoe leuk de functie binnen jouw bedrijf is. Schrijf hierin bijvoorbeeld hoe een werkdag er uit ziet en wat zijn/haar verantwoordelijkheden zullen zijn. Goed om te weten is dat elke doelgroep waarde hecht aan andere aspecten in een vacature. Ook hier is het wederom belangrijk om je te verplaatsen in de doelgroep.
Stap 5: Vertel over de organisatie en de sfeer binnen het bedrijf
Kandidaten willen weten waar ze komen te werken en hoe de werksfeer is. Werksfeer hoort ook in de top 3 van belangrijke factoren bij het zoeken naar een baan. Geef in de beschrijving aan hoe bijvoorbeeld de cultuur is, hoe veel mensen er werken en waarom een kandidaat bij je bedrijf zou willen werken. Gebruik in je vacaturetekst niet te veel standaard termen zoals ‘een leuk team’ of ‘een betrokken team’. Vertel eerder waarom een team of organisatie zo leuk of betrokken is. Laat het verhaal van jouw bedrijf zien en kies originele benamingen die écht wat bijdragen aan de vacaturetekst.
Stap 6: Functie-eisen
Noem alleen eisen die je écht belangrijk vindt. Hoe meer eisen je stelt, hoe minder mensen zich zullen identificeren en dus op je vacature reageren. Zeker in een arbeidsmarkt die enorm krap is kun je jezelf afvragen hoe zinvol het is om een enorme eisenlijst te hebben. Vraag jezelf bijvoorbeeld af, welke competenties heb je nodig voor deze functie?
Stap 7: Salaris en secundaire arbeidsvoorwaarden
Wel of geen salaris bij je vacaturetekst? Dit is een van de belangrijkste redenen voor een kandidaat om van baan te switchen. 27% van werkzoekenden haakt af als er geen informatie over het salaris of over de secundaire arbeidsvoorwaarden bij de vacature staat vermeldt. Je trekt er dus kandidaten mee, of je schrikt ze af. Maar ook dat is niet erg, want dit scheelt enorm veel tijd aan gesprekken waar je misschien niet uitkomt. Vergeet ook fijne secundaire voorwaarden zoals een 13e maand en pensioenregeling niet te benoemen. Dit zijn allemaal voordelen ten opzichte van je concurrent wanneer hij deze niet heeft of niet benoemt. Ook hier is het weer belangrijk dat je per doelgroep bekijkt welke arbeidsvoorwaarden ze belangrijk vinden, zo schrijf je een vacaturetekst die goed aansluit op wat je doelgroep zoekt.
Stap 8: Een goede afsluiter
Een goede call-to-action is belangrijk in een vacaturetekst. Roep de lezer op om te solliciteren en beschrijf ook altijd hoe de sollicitatieprocedure eruitziet. En zeker belangrijk: maak contact opnemen voor eventuele vragen zo makkelijk mogelijk. Voeg bijvoorbeeld een contactbutton in wanneer de vacature digitaal is en richt je sollicitatieformulier zo in dat solliciteren met LinkedIn, WhatsApp en Facebook mogelijk is.