RPO: alle belangrijke voordelen op een rij!

RPO, oftewel Recruitment Process Outsourcing. Als je je in de wereld van werving en selectie begeeft, heb je deze term vast wel eens voorbij horen komen. Maar wat betekent RPO precies en wat zijn de voordelen van RPO voor jouw organisatie? We leggen het je uit in dit blog! 

Wat is RPO?

Recruitment Process Outsourcing betekent dat je jouw recruitment (deels) uitbesteedt aan een andere partij. Dat klinkt misschien wat vaag, dus we gaan er graag dieper op in. Recruitment kent vele facetten met als doel het werven van voldoende en de juiste mensen. Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan, zeker in tijden waarin de markt nog altijd krap is.

Er komt veel kijken bij het werven van het juiste talent. Allereerst wil je jouw doelgroepen bereiken met scherpe vacatureteksten die op de juiste plek worden uitgezet. Misschien wil je ook doelgerichte advertenties plaatsen. Daarnaast is de ontwikkeling van een sterk employer brand belangrijk, zodat werkzoekenden weten wat jou als werkgever onderscheidend maakt. Deze boodschap moet vervolgens worden doorgevoerd in alle wervingsactiviteiten. En dan hebben we het nog niet eens gehad over de sollicitatiegesprekken die gevoerd zullen worden en de onboarding van nieuwe werknemers.

Zo blijkt maar weer, een succesvolle recruitmentstrategie vraagt veel van de recruiters en het team. Niet heel gek dus als jouw organisatie niet alle capaciteit of specialismes in huis heeft om de werving en selectie op rolletjes te laten verlopen. De oplossing? RPO.


De specialisten van Recruitment Now komen je helpen met het uitwerken en inrichten van recruitmentprocessen die passen bij jouw organisatie. We komen bij jou op kantoor om elkaar goed te leren kennen en samen te werken aan jouw recruitmentdoelen. 

Direct meer weten over onze RPO & Interim recruitment dienstverlening?
Je leest het hier.


Wanneer outsourcen?

Wat is het juiste moment om Recruitment Process Outsourcing in te schakelen voor jouw organisatie?

 1.     RPO inzetten als je geen recruitmentafdeling hebt

Kleinere organisaties hebben vaak geen recruiter(s) in dienst. Dat hoeft echter niet te betekenen dat er geen vacatures te vervullen zijn. Je kan een RPO-bureau inhuren om jouw recruitmentafdeling op te zetten en te beheren. Samen bespreken jullie welke activiteiten gewenst zijn. Bijvoorbeeld het schrijven van vacatureteksten, het actief benaderen van potentiële kandidaten op LinkedIn, het creëren van persona’s, etc. Afhankelijk van jouw wensen en behoeften kan een RPO-bureau één of meerdere recruitmentspecialisten afwisselend inzetten.

2.     RPO inzetten als je gedeeltelijk taken wil uitbesteden

Heb je zelf één of meerdere recruiters in huis, maar mis je de capaciteit of specifieke kennis om succesvol te werven? Of wil je juist een nieuw recruitmentonderdeel introduceren? Ook dan kan je een RPO-bureau inschakelen. RPO-bureaus hebben vaak alle denkbare specialisten in huis en helpen je op te schalen als jouw organisatie dat nodig heeft.


De grootste voordelen van RPO

Een RPO-partij kan jou dus helpen met het opzetten en onderhouden van jouw recruitmentafdeling. Maar wat levert recruitment outsourcing je precies op? We hebben de belangrijkste voordelen voor jou op een rij gezet.

1.     Niet langer samenwerken met vier of vijf bureaus

Besteed je al een deel van je recruitment uit? Dan is de kans groot dat je met meerdere partijen samenwerkt. Een bureau om de vacatures te plaatsen, een ander die doelgroepinformatie voor je verzamelt en weer een ander speciaal voor het opzetten van een employer brandingcampagne. Een samenwerking met een RPO-partij betekent dat je niet tien lijntjes uit hebt staan. Je werkt gewoon met één partij waar je snel en effectief mee kan schakelen. Dat klinkt verfrissend toch?

2.     Opschalen wanneer jij dat nodig hebt

Als jouw team geregeld overloopt met werkzaamheden, dan kan een RPO-bureau je op tijd uit de brand helpen. Zij helpen jou om op te schalen als je even flink gas moet geven. Dat zorgt ervoor dat jouw werknemers zich volledig kunnen concentreren op hun werkzaamheden en de (te hoge) druk wordt weggenomen.

3.     Alle specialismes onder één dak

Om het recruitmentproces van A tot Z op rolletjes te laten lopen, is veel kennis en creativiteit nodig. Logisch dat een recruiter niet al deze specialismes tot in de puntjes beheerst. Een samenwerking met een RPO-partij betekent dat er een (klein) leger van experts voor je klaarstaat. Sourcers, employer brand specialisten, arbeidsmarktcommunicatiespecialisten. De mogelijkheden zijn vaak eindeloos.

4.     Aanschaf van dure recruitment tools wordt overbodig

De meeste RPO-partijen werken met handige tools en data die jouw recruitment kunnen optimaliseren. Denk bijvoorbeeld aan marketing programma’s die vertellen waar je het beste een vacature kunt plaatsen of inzichten geven in de doelgroep waardoor jij een scherpe vacaturetekst kunt schrijven. Zo hoef je zelf geen dure abonnementen af te sluiten op recruitment en marketing tools. Tip: vraag bij de kennismaking met een RPO-partij welke tooling en data zij gebruiken.

 5.     Meer efficiëntie in jouw processen

RPO-specialisten komen niet alleen om jou te adviseren over recruitment, ze implementeren ook de plannen. Met hun kennis, ervaring en creativiteit zorgen zij dat processen optimaal worden ingericht. Een goede RPO-partij meet daarnaast alles wat er te meten valt. Zo wordt jouw recruitmentproces goed in kaart gebracht en kan je gericht aan de slag met verbeterpunten.

“Kies je voor RPO van Recruitment Now? Dan kies je voor datagedreven inzichten. We zitten wekelijks samen om de voortgang van jouw recruitment te meten en bij te sturen waar nodig. Zo werken we samen naar een optimaal resultaat.”
– Jenny (Senior Recruitment Adviseur)


Kennis, data, creativiteit en capaciteit. En dat ook nog eens allemaal bij één partij. Wanneer jij het nodig hebt. Dat is de kracht van RPO.

 


Jouw recruitment uitbesteden aan Recruitment Now?

Wij staan klaar om impact te maken op jouw recruitment. Met onze gratis recruitment scan bekijken we samen hoe jouw recruitmentafdeling ervoor staat en hoe we je kunnen helpen bij het optimaliseren van het recruitmentproces. Meer weten? Check dan snel onze RPO dienstverlening.

Meer weten over dit onderwerp?

Algemene voorwaarden

Design en realisatie door Dashed